Amb el nom de “narrativa audiovisual” ens referim a una part de la creativitat que es dedica a explicar històries o “missatges informatius” a través, sobretot, del vídeo, el cinema i la infografia. Si volem donar una definició, haurem de dir que la “narrativa audiovisual”:
- És l’habilitat d’explicar una història mitjançant la imatge i el discurs.
- És la capacitat de las imatges visuals i acústiques per a transmetre i explicar històries
Aquest relat o història que volem explicar consta de dues parts:
1- una historia, que inclou el contingut o cadena de successos (accions, aconteixeiments), més els persontages i detalls de l’escenari (és a dir el “QUÈ” volem explicar)
2- un discurs, que és l’expressió, els recursos a través dels quals es comunica el contingut (és a dir el “COM” s’explica la història).
Però per tal que certament hi hagi una història a explicar s’han de complir, com a mínim, tres condicions, hi hem de veure tres elements:
- un estat inicial (un plantejament),
- un succés que provoca un canvi en aquest estat inicial (un nus)
- un nou estat final (un desenllaç o conclusió).
En el sector publicitari s’utilitza molt el recursos narratius per tal de crear anuncis que connectin bé amb el públic potencial. Els anuncis narratius són aquells que transmeten el missatge publicitari explicant una història.
En el sector artístic, els recursos de la narrativa visual són la base de les produccions cinematogràfiques i de tot tipus de productes videogràfics, videoclips, animacions, etc.
Vegeu aquest exemple d’un senzill “thriller” enregistrat amb alumnes de 4t ESO
ANGULACIONS DE CÀMERA
PLANS- ENQUADRAMENTS