Els ingredients d’un bon plat

Quan dibuixem sobre un paper o pintem un dibuix qualsevol fem servir, sense ni adonar-nos, una sèrie de marques, traços, figures i colors que hem anat aprenent des que erem petits.

Tots aquests recursos que utilitzem per a crear els nostres dibuixos i imatges formen part del que anomenem ELEMENTS DEL LLENGUATGE VISUAL.

Per a comprendre-ho bé podeu imaginar que aquests “elements visuals” són com els ingredients d’una recepta de cuina, els quals, ben aplicats i ben treballats produeixen el resultat d’una menja exquisida!!

Imatges de plats culinaris amb formes geomètriques.

En les següents presentacions veureu esquemes i diversos exemples que serveixen per a classificar i reflexionar sobre el que significa cada element visual i, també, per a veure’n alguns efectes de la seva combinació en la pràctica artística.

EXERCICI 1 – Treballarem en el següent dibuix a partir d’un petit fragment d’una història.

Un cop haguem llegit bé el text, farem un dibuix lliure per a il·lustrar la imatge que ens ha suggerit. Seguiu les indicacions del vostre professor, si necessiteu més ajuda.

SITUACIÓ 1: Visiteu aquesta pàgina d’internet que parla de plats gastronòmics amb aspecte geomètric:

https://www.elenacorrales.com/blogelenacorrales/geometria-con-la-comida/.

EXERCICI 2: Prepararem un plat culinari geomètric i en farem una vídeo-presentació:

  1. Cerqueu informació sobre algun xef cuiner o algun artista que barregi l’art culinari (de la cuina i el menjar) amb l’art geomètric (per exemple podeu cercar treballs que us inspirin, d’alguns cuiners reconeguts com ara Poncho Hernández o Ferran Adrià). Trobeu i fotografieu plats de menjar que demostrin l’ús artístic dels mateixos elements visuals que hem estudiat a classe: les formes geomètriques. Sigueu més agoserats! Proveu de preparar vosaltres mateixos, amb ajuda dels vostres familiars, algun plat “artístic i geomètric”. Feu un recull fotogràfic o un petit vídeo del procés d’elaboració.

Posem atenció a alguns d’aspectes que hem de considerar a l’hora de fer qualsevol fotografia o d’enquadrar les escenes d’un vídeo.

La presentació que segueix us explicarà alguns trucs per a situar bé els elements en una imatge. També us plantejarà algun exercici pràctic d’observació i anàlisi d’il·lustracions d’alguns artistes.

Anem una mica més enllà. Aprofundim en tot de detalls i coneixements bàsics que ens ajudaran a encarar millor el nostre treball en l’àmbit de l’educació visual, plàstica i audiovisual.

(Aquesta presentació és accessible segons els principis de Disseny Universal d’Activitats)

L’ART ÒPTIC:

Altres exercicis opcionals

  1. Utilitzeu les 7 figures del joc del TANGRAM per a representar algun animal. Després dibuixeu els seus detalls i doneu-li textura i color “realistes”.
  2. Copieu alguna de les figures d’art òptic que apareixen en el vídeo anterior.

Imatge d’un gat creat a partir de les formes geomètriques del Tangram

Aquesta entrada s'ha publicat en 1r ESO, General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.