Els ingredients d’un bon plat

Quan dibuixem sobre un paper o pintem un dibuix qualsevol fem servir, sense ni adonar-nos, una sèrie de marques, traços, figures i colors que hem anat aprenent des que erem petits.

Tots aquests recursos que utilitzem per a crear els nostres dibuixos i imatges formen part del que anomenem ELEMENTS DEL LLENGUATGE VISUAL.

Per a comprendre-ho bé podeu imaginar que aquests “elements visuals” són com els ingredients d’una recepta de cuina, els quals, ben aplicats i ben treballats produeixen el resultat d’una menja exquisida!!

Imatges de plats culinaris amb formes geomètriques.

En les següents presentacions veureu esquemes i diversos exemples que serveixen per a classificar i reflexionar sobre el que significa cada element visual i, també, per a veure’n alguns efectes de la seva combinació en la pràctica artística.

EXERCICI 1 – Treballarem en el següent dibuix a partir d’un petit fragment d’una història.

Un cop haguem llegit bé el text, farem un dibuix lliure per a il·lustrar la imatge que ens ha suggerit. Seguiu les indicacions del vostre professor, si necessiteu més ajuda.

SITUACIÓ 1: Llegiu aquesta notícia apareguda fa un temps:

Delicartessen Fusión de Arte Y Gastronomía – Velada

Protur Hotels presenta el proyecto delicARTessen, fusión de arte y gastronomía bajo el mismo techo, se realizará el primer ciclo “mAridaR senTidos” en la Sala de exposiciones de Protur Biomar Gran Hotel & Spa. La primera velada será el viernes, 29 de Septiembre 20:30h. Menú “mAridaR senTidos” con maridaje de vinos 50€ por persona. Tomeu Caldentey, Chef con estrella Michelin, preparará un menú inspirado en las obras del pintor Jim Bird, un menú donde el Chef plasmará los estilos artísticos del op-art y la abstracción geométrica por la que se conocen las obras de Jim Bird. Durante los siguientes meses se celebrarán más veladas delicARTessen en Protur Biomar Gran Hotel”.

EXERCICI 2:

  1. Cerqueu informació sobre aquest xef cuiner i sobre l’artista que s’esmenta. Trobeu i fotografieu plats culinaris que demostrin l’ús artístic dels mateixos elements visuals que hem estudiat, tot jugant amb formes geomètriques. Si sou més agosserats, proveu de fer vosaltres mateixos, amb ajuda dels vostres familiars, algun plat “artístic i geomètric” (També podeu cercar altres exemples que us inspirin en altres cuiners reconeguts, com Poncho Hernández o Ferran Adrià). Feu un recull fotogràfic o un petit vídeo del procés d’elaboració

Posem atenció a alguns d’aspectes que hem de considerar a l’hora de fer qualsevol fotografia o d’enquadrar les escenes d’un vídeo.

La presentació que segueix us explicarà alguns trucs per a situar bé els elements en una imatge. També us plantejarà algun exercici pràctic d’observació i anàlisi d’il·lustracions d’alguns artistes.

Anem una mica més enllà. Aprofundim en tot de detalls i coneixements bàsics que ens ajudaran a encarar millor el nostre treball en l’àmbit de l’educació visual, plàstica i audiovisual.

(Aquesta presentació és accessible segons els principis de Disseny Universal d’Activitats)

L’ART ÒPTIC:

Altres exercicis opcionals

  1. Utilitzeu les 7 figures del joc del TANGRAM per a representar algun animal. Després dibuixeu els seus detalls i doneu-li textura i color “realistes”.
  2. Copieu alguna de les figures d’art òptic que apareixen en el vídeo anterior.

Imatge d’un gat creat a partir de les formes geomètriques del Tangram

Aquesta entrada s'ha publicat en 1r ESO, General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.