Els ingredients d’un bon plat

Quan dibuixem sobre un paper o pintem un dibuix qualsevol fem servir, sense ni adonar-nos, una sèrie de marques, traços, figures i colors que hem anat aprenent des que erem petits.

Ara, arriba el moment de començar a fer-nos ben conscients de tot això. La presentació que segueix us explicarà alguns trucs per a situar bé els elements en un dibuix. També us plantejarà algun exercici pràctic d’observació i anàlisi d’il·lustracions d’alguns artistes.

(Aquesta presentació és accessible segons els principis de Disseny Universal d’Activitats)

Tots aquests recursos que utilitzem per a crear els nostres dibuixos i imatges formen part del que anomenem ELEMENTS DEL LLENGUATGE VISUAL.

Per a comprendre-ho bé podeu imaginar que aquests “elements visuals” són com els ingredients d’una recepta de cuina, els quals, ben aplicats i ben treballats produeixen el resultat d’una menja exquisida!!

En la següent presentació veureu uns esquemes i diversos exemples que serveixen per a classificar i reflexionar sobre el que significa cada element visual i, també, per a veure’n alguns efectes de la seva combinació en la pràctica artística.

La presentació anterior et demana que facis alguns exercicis opcionals:

1- Trobar i fotografiar 3 PUNTS i 3 LÍNIES fixes i en moviment en la realitat del teu entorn quotidià.

2- Trobar el “punt de fuga” i la “línia d’horitzó” (i també la línia de terra) a partir d’una imatge donada. (Aquest exercici és una introducció al coneixement de la perspectiva cònica frontal d’un sol punt de fuga).

Altres exercicis opcionals

També us demanarem, en aquesta unitat, que feu algun d’aquests exercicis:

  1. Trobeu i fotografieu plats culinaris que demostrin l’ús artístic dels mateixos elements visuals que hem estudiat, tot jugant amb formes geomètriques.
  2. Utilitzeu les 7 figures del joc del TANGRAM per a representar algun animal. Després dibuixeu els seus detalls i doneu-li textura i color.

Imatge d’un gat creat a partir de les formes geomètriques del Tangram
Imatges de plats culinaris amb formes geomètriques.

Amb la darrera presentació hem començat a parlar d’aspectes molt importants que hem de considerar a l’hora de fer qualsevol fotografia.

Anem una mica més enllà. Aprofundim en tot de detalls i coneixements bàsics que ens ajudaran a encarar millor el nostre treball de dibuix.

Aquesta entrada s'ha publicat en 1r ESO, General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.