Els Elements Visuals. Expressió gràfica

OBJECTIUS DEL  TEMA

  • ANALITZAR: “Llegir” les imatges identificant clarament els elements visuals que les configuren.
  • DESCOBRIR: observar aspectes de la nostra percepció que intervenen en la manera com interpretem les imatges.
  • EXPRESSAR: Utilitzar els elements del llenguatge visual de manera eficaç, per tal de comunicar idees, conceptes, missatges, continguts de la realitat…

Veure presentació sobre els elements visuals

Observeu una obra artística atentament. Proveu de descriure els seus elements visuals per separat, un a un, explicant com s’ha aplicat o materialitzat cadascun en la imatge que analitzeu. Podeu preguntar-vos per exemple, “com apareix i com és el PUNT en aquesta imatge? Com és la línia?…”

Obra artística: "The teachings" Amina Brenda Lynn Robinson, 1992
“The teachings” Amina Brenda Lynn Robinson, 1992

EXERCICIS D’ENTRENAMENT DE LA NOSTRA PERCEPCIÓ:

Observeu atentament una altra obra artística durant 30 segons…

Cartell del Ministeri de cultura d’Ukrània
"The bookstore. Red Grooms. Es veu una il·lustració de l'aparador d'una llibreria.
“The bookstore”. Red Grooms.

Ara gireu-vos d’esquena i expliqueu entre tots què s’hi veu, com estan situades les figures i els elements, quins colors es mostren, etc… Un cop hagueu fet una descripció prou completa, torneu a girar-vos, observeu l’obra i valoreu si us heu deixat coses, si hi ha errades, si hi veieu més detalls, etc… Podríeu trobar-hi un significat?

Fem un repàs de qüestions bàsiques que haurem de tenir en compte durant el procés creatiu:

Per tal de poder aprofundir en cada un d’aquests conceptes, cliqueu en aquesta presentació, on podreu trobar les definicions, tècniques i exemples amb imatges que il·lustren els continguts exposats.

PERCEBRE ELS ELEMENTS VISUALS EN UN DISSENY:

EXERCICIS DE PERCEPCIÓ I REPRESENTACIÓ DE LES FORMES:

Fem un altre exercici! Copia una obra artística simplificant totes les seves formes a cercles, quadrats, triangles equilàters i combinacions o variacions d’aquestes figures geomètriques simples. Treballa amb la tècnica del “collage” (Utilitzada per primer cop pels artistes cubistes a principis del segle XX). Si vols donar més interès a la teva reproducció, utilitza només les tres formes esmentades, cadascuna d’un sol color i amb un tipus de contorn diferent (retallat, estripat, difuminat…).

obra de Picasso: Guernica.
“Guernica”. Pablo Picasso, 1937
“Nadadors” . Elizam Escobar. 2001.

L’ESTIL D’UN DIBUIX: Com s’apliquen els mateixos elements visuals de maneres diferents.

Com-funciona-la-nostra-percepció-ESO

Ara fem uns petits exercicis de representació, intentant crear uns personatges en les postures que et suggerim i prenent per model les imatges adjuntes. Es tracta d’inventar la figura, d’inspirar-te en l’estil de grans dibuixants i fotògrafs, utilitzant amb llibertat els materials i tècniques de dibuix que tinguis a l’abast: llapis, tinta, retolador, “collage”, “frottage”, ceres, pastels, sanguines, guixos,…

Comença enquadrant i esbossant les figures. Després construeix les formes i els volums. Aplica tonalitats i ombres… Busca la figura, construeix la imatge.

Aquesta entrada s'ha publicat en Els Elements Visuals. Expressió gràfica. i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.