Projectes – III

1-VIRUS: una aproximació des de la mirada artística.

S:O:S: el món està en crisi!

PROPOSTA DE TREBALL (des d’un confinament expectant…)

Els virus són agents infecciosos de dimensions molt petites, al límit del que podem considerar organismes vius. Estan formats per fragments d’ ADN o ARN (material genètic) encapsulat dintre de diminuts envoltoris de substàncies bioquímiques essencials.  No poden reproduir-se per si mateixos. Per a multiplicar-se necessiten aprofitar-se d’altres cél·lules vives. 

Quan colonitzen el cos d’un ésser humà poden desencadenar malalties contagioses, com ara la grip, o problemes sanitaris encara més greus, que poden afectar en un moment donat a tota la població del món o a una gran quantitat de països alhora. És el que es coneix amb el nom d’epidèmia global o “pandèmia”. Vegem com funciona aquesta propagació vírica:

En aquest altre vídeo es pot observar el creixement exponencial de les estructures víriques en una mostra de teixit cel·lular extret d’un pacient infectat.

COM SÓN ELS VIRUS?

Hi ha diverses tipologies de virus, amb formes molt diferenciades.

L’artista britànic Luke Jerram va realitzar a finals del 2019 una sèrie d’escultures en vidre inspirades en la forma dels diversos tipus de virus coneguts. “Glass microbiology”  respón a un encàrrec d’una institució americana que duu a terme recerca en aquest camp. Actualment, la peça que representa un “Coronavirus” s’ha posat a la venda i els diners que se’n treuran es donaran a “Metges sense Fornteres”.

LA FRONTERA DE LA “VISIBILITAT”.

L’única manera d’obternir imatges fidels de la forma dels virus és mitjançant aparells electronics molt potents, com el “SEM” un microscopi especial que podeu veure i entendre en aquest enllaç:

MYSCOPE EXPLORE

LA PROPAGACIÓ DEL VIRUS:

ESTRUCTURES GEOMÈTRIQUES DELS VIRUS

UN APLICATIU PER A DIBUIXAR AMB L’ORDINADOR I PER A APRENDRE A TREBALLAR AMB TRAÇATS GEOMÈTRICS ESSENCIALS : “mongge.com”

MÉS INTERPRETACIONS ARTÍSTIQUES

Un aspecte teòric important: MÒDUL I ESTRUCTURA

La presentació anterior us explica una mica els conceptes del disseny d’estructures modulars, xarxes poligonals i altres plantejaments constructius per a elaborar l’obra plàstica i visual.

VICTOR VASARELY: La geometria de l’Op-Art

JUGANT AMB LA LÍNIA…: “LINE RIDER.com”

LA INDAGACIÓ HUMANA: El món vist per JOAN PONÇ

Els artistes són, a fi de comptes, persones normals que treballen en un ofici curiós…

Aquesta entrada s'ha publicat en 3r ESO, General i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.