El mitjà videogràfic

Exemple de producte videogràfic: Una excel.lent historieta animada.

L’obra gràfica, pictòrica o fotogràfica es troba amb limitacions evidents quan tracta de representar el moviment i la durada de les coses, els esdeveniments i les situacions reals o imaginades. Les mateixes limitacions sorgeixen quan tracta de capturar l’instant fugisser, el moment exacte i sobtat en què passa alguna cosa interessant davant nostre. L’art ha cercat des de sempre la manera de poder superar aquestes limitacions, i ho ha aconseguit, en part, a través de l’elaboració de solucions molt creatives: l’execució gestual, la repetició rítmica de formes, la superposició de plans, l’extensió de la pintura i del suport, la seqüenciació d’imatges fixes… Però no ha estat fins que la tecnologia i els avenços cientifics no han permés de treballar amb un seguit d’imatges fixes i seqüenciades de manera contínua (els fotogrames en un film) que l’art ha conquerit del tot aquesta dimensió del moviment i de la durada temporal de les coses, representades en l’obra visual narrativa.

Les històries il·lustrades, les tires dibuixades a la premsa impresa, el còmic, són precursors directes dels “storyboard” que s’utilitzen al cinema o, més actualment, al mitjà videogràfic.

El guió il·lustrat o “storyboard” exposa visualment i amb acompanyament molt breu de redacció escrita el contingut i l’argument de cada escena important d’un producte cinematogràfic, televisiu o videogràfic.

Qualsevol producte videogràfic animat, tant si parteix d’un video pròpiament dit, d’una animació de tipus “Flash”, d’un producte amb “Stop Motion”, amb Scratch o amb qualsevol altre aplicació similar, necessita d’aquest mínim treball previ de disseny i plasmació d’idees en un guió gràfic. El guió gràfic és l’esbós d’aquest tipus d’obra visual.

Exemples d’animacions senzilles.

Exemple senzill creat amb l’app FlipaClip
Exemple senzill creat amb PIC-PAC
Escena realitzada amb FlipaClip

Aplicacions d’edició i creació videogràfica i d’STOP MOTION pel telèfon mòbil.

Aquesta entrada s'ha publicat en 3r ESO, General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.