2- El disseny – Elements visuals aplicats en el disseny – Anàlisi objectiu i subjectiu.

ELS ELEMENTS VISUALS

Els elements visuals d´una imatge son LA LÍNIA, EL PUNT, EL PLA (LES FORMES PLANES), EL COLOR I LA TEXTURA. Segons com sigui la forma (part objectiva) d’aquests elements, poden expressar-nos una sèrie de sensacions o emocions (part subjectiva). Es per aixó que conèixer bé aquests elements, i conèixer el que ens expressen segons com estiguin representats, ens ajuda a fer diferents lectures dels objectes del nostre entorn. Si apliquem aquests coneixements en el disseny, podem aconseguir els resultats desitjats segons el producte que estiguem dissenyant.

Per exemple, si vull dissenyar una ampolla de colònia per a bebé i una de perfum per home, tindré que aplicar uns colors més vius e infantils (groc, blau, rosa) per la colonia infantil, mentre que utilitzaré colors més elegants i serios (negre, marró, gris) per la de l’home. Com sé que el color negre o marró em dóna aquesta informació? gràcies als coneixements adquirits després d’estudiar “els elements visuals”.

En el següent document podeu trobar de forma detallada més informació sobre els elements visuals, com es fan i que ens expressen. Clica ELEMENTS VISUAL

 

ANÀLISIS SUBJECTIU I OBJECTIU

Analitzar un objecte dissenyat, es una tasca complexa ja que es pot recopilar molta informació:  elements visuals (forma, color, textura, línia, pla, punts), elements funcionals (es argonòmic, assequible a la seva producció, acceptable, fàcil de manipular, etc), connotatius (quina sensació ens trasmet, sap captar la nostra atenció? S´ha aconseguit la seva forma segons al públic que va destinat?…etc)

Segon el tipus de producte que analitzarem, podem plantejar pautes diferents a analitzar, però de forma general podem fer un anàlisis OBJECTIU I SUBJECTIU, dels elements visuals que presenta el producte. Per a poder dur a terme aquest anàlisis ens tenim que plantejar dos preguntes:

QUE ÉS EL QUE VEIG (PART OBJECTIVA)

En aquesta part de l´anàlisis, indicarem el que els nostres ulls o tacte poden apreciar. Descriurem l’aspecte de cada un dels elements visuals.

Exemple: UNA COLÓNIA PER A DONA

Descripció objectiva: les linies son corbes, i el color es un roig fosc, el tap es de color negre. La textura es brillant i uniforme, el punt principal d’atenció es centra en el centre de l’ampolla on hi figura el nom de la colonia “Poison”.

QUE SIGNIFICA EL QUE VEIG? (PART SUBJECTIVA)

En aquesta part de l´anàlisis cal fer una descripció del que considerem que ens transmeten els diferents elements visuals (els punts, les línies, els colors…)

Seguint el mateix exemple, anterior: les línies corbes, en aquest cas, ens donen la sensació de delicadesa i suavitat,  el color roig de passió. El color negre ens dona una sensació d’elegància. La textura brillant denota luxe. El punt d´atenció central, centra la nostra atenció al nom del perfum, el qual es l´element que més detaca. La composició es centrada i equilibrada, cosa que ens dona una sensació de serietat.

Aquesta descripció, ens dona molta informació sobre aquest producte, el més important es tindre en compte si correspon a la intenció de la colonia. Potser si fos una colònia per un infant o per a home, el disseny no seria l´adequat.

Per tal de conèixer que ens transmet cada línia, color, textura, etc, pots consultar la següent taula:

taula resum. elements visuals

Aquesta entrada ha esta publicada en Disseny (4t ESO). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.